OBSTETRÍCIA
Visita pre-concepcional: És fonamental un bon assessorament davant la previsió d’una gestació, per això convé una visita prèvia que inclogui:
• Actualització de la revisió ginecològica
• Antecedents mèdics
• Història clínica reproductiva
• Interrogatori sobre hàbits dietètics, laborals i sobre activitat física
• Estat serològic (previ) (conèixer l’estat immunitari previ de la dona abans de la gestació és fonamental: toxoplasmosi, rubèola…)
CONTROL DE L’EMBARÀS
Durant l’embaràs, la mare experimenta una sèrie de modificacions fisiològiques i anatòmiques que impliquen la majoria d’òrgans i sistemes. Això té com a objectiu acollir i respectar el desenvolupament del fetus i permetre el seu creixement, així com la preparació per al futur part i lactància.
ASSISTÈNCIA AL PART
El treball de part s’inicia, suposadament, de manera espontània entre les 37 i les 42 setmanes.
Es considera que l’atenció al part s’ha de basar en els principis d’humanització, control fetal i tractament del dolor, i els protocols per a l’assistència durant la dilatació i l’expulsió han de tenir la prioritat de vetllar per la seguretat i la salut de la mare i el fetus (S.I.G.O).
IMPORTANT
En cas d’inici del part, contacti en primer lloc amb la llevadora Irene Blanco, Tel. 608 594 459, la qual localitzarà al teu metge o al tocòleg de l’equip que estigui de guàrdia
Si el part s’avança a les 35 setmanes o bé la seva tocòleg preveu que el seu bebè pot necessitar unes cures especials per prematur o qualsevol altra patologia d’alt risc, se li pot aconsellar que s’assisteixi en un centre de 3º Nivell o disposin d’unitat de cures intensives neonatològiques.
EL PART ES DIVIDEIX EN 3 FASES:
1. Dilatació: apareixen les contraccions fins que el coll de la matriu es dilata fins a 10cm i permet el pas del cap fetal. En aquesta fase se sol produir la ruptura de membranes, encara que aproximadament el 20% dels parts inicien la ruptura de la borsa abans de l’aparició de les contraccions.
2. Expulsiu: el bebè passa pel canal pelvià i surt per la vagina
3. Enllumenament: expulsió espontània de la placenta.
CONSELLS POSTPART (JA SIGUI PART VAGINAL O CESÀRIA)
L’embaràs i sobretot el part poden afeblir de manera important les estructures múscul-tendinoses del sòl pèlvic. Per això és important un correcte entrenament per a una correcta recuperació, ja sigui mitjançant els exercicis de Kegel o altres opcions de rehabilitació del sòl pèlvic.
URGÈNCIES
Aconsellem a les pacients que tinguin una urgència fora de l’horari de consulta o que precisin ingrés hospitalari, acudeixin al servei d’atenció continuada de la Clínica Sagrada Família. Les pacients seran ateses pels metges de guàrdia i, en cas necessari, avisarien al seu ginecòleg. En cas que el seu segur no cobreixi les urgències en la Clínica Sagrada Família, haurà de posar-se en contacte amb la seva mútua perquè li indiquin on s’ha de dirigir.
RECOMANACIONS
Durant l’embaràs, la mare experimenta una sèrie de modificacions fisiològiques i anatòmiques que impliquen la majoria d’òrgans i sistemes. Això té com objectiu acollir i respectar el desenvolupament del fetus i permetre el seu creixement, així com la preparació del futur part i lactància.
L’increment de pes de la mare durant l’embaràs ha de ser aproximadament d’1 Kg al mes. Una alimentació equilibrada i la pràctica d’exercici moderat eviten el sobrepès.
L’accentuació de la lordosi lumbar per l’augment de la mesura de l’úter pot ocasionar lumbàlgies que solen respondre al tractament conservador i a la higiene postural.
Les modificacions de la pell també són habituals (augment de la pigmentació, augment de la suor, alteracions vasculars cutànies, aranyes vasculars…). Per això és important mantenir una bona hidratació, per exemple amb olis naturals.
Els canvis mamaris són també fisiològics (hipersensibilitat, secrecions, estries..)
És comú l’aparició de clínica digestiva:
Les nàusees del primer trimestre poden millorar amb certs tractaments que el seu obstetra prescriurà en cas necessari. En aquest cas s’aconsella una dieta suau amb 5 o 6 menjars, repòs relatiu i bona hidratació (evitar la ingesta ràpida de grans volums de líquid).
És comú l’aparició de gingivitis o afectació dentária. S’aconsella control per l’odontòleg durant l’embaràs.
És possible la aparaición de contraccions de Braxton Hicks, que són esporàdiques, no rítmiques i sense dolor. La freqüència i la intensitat augmenten amb la gestació. En cas de dubte serà necessari consultar amb el metge.
Fins que no es conegui l’estat d’immunitat davant la toxoplasmosis, serà necessari que es vagi amb compte amb els aliments càrnics, s’hauran d’ingerir ben cuinats, rentar molt bé les fruites i verdures i evitar el contacte amb gats.
CONSELLS POSTPART VAGINAL O CESÀRIA
1.- Abstenir-se de prendre banys i de realitzar dutxes vaginals
2.- No utilitzar tampons vaginals
3.- Evitar les relacions sexuals fins que el vostre metge ho indiqui
4.- Evitar exercicis o esforços intensos
5.- Podeu presentar pèrdues en quantitat moderada, inferior o igual a una menstruació, que poden perllongar-se durant tota la quarentena
6.- En cas de presentar punts o grapes, mantenir la ferida seca i neta. Canviar amb freqüència els apòsits i assecar adequadament la ferida després de la higiene
7.- Quan us donin d’alta, rebreu les instruccions referents al tractament analgésico que haureu de seguir a casa. Si utilitzeu fàrmacs antiinflamatorios no esteroides (voltaren, enantyum, nolotil, etc..) és convenient que realitzeu un tractament de protecció gàstrica. Evitar l’aspirina i els seus derivats.
8.- El dolor de la ferida o els torçons solen cedir amb la pauta analgésica que se us ha indicat al moment de l’alta.
9.- Podeu notar alguna molèstia en orinar a causa de la sonda durant el part. solen cedir bevent molt líquid les primeres 48 hores
10.- En cas d’hemorràgia superior a una menstruació, febre 38ºC, pèrdues fétidas, dolors abdominals, dolor a la zona de la ferida o dolor en orinar que no cessa amb la medicació que us han receptat, no dubteu a comunicar-vos amb CGO o anar a la clínica.
11.- Si doneu el pit, heu de comprovar que les mames no presentin zones vermelloses o endurides. Si presenteu aquests signes, contactar amb el teu ginecòleg per descartar una mastitis.
12.- Als 7 – 10 dies del part, heu d’anar a CGO per retirar les grapes o punts i valorar l’evolució puerperi.
13.- Heu d’acudir a la revisió postpart en finalitzar la quarentena.
14.- Per ser instruïda en els exercicis recomanats per recuperar el to i la musculatura perieneal i abdominal, us recomanem sol·licitar visita amb la fisioterapeuta.
EN CAS DE PART O CESÀRIA PROGRAMATS
Ingressar en la clínica a l’hora indicada pel seu metge
S’haurà d’anar en dejú de 8 hores (sòlids i líquids)
Es recomana rasurar la zona genital, com l’aplicació d’un ènema la nit anterior a l’ingrés.
El dia de l’ingrés s’hauran de portar les analítiques, carnet d’embarassada i la Canastreta